Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Ξεγλιστρώντας από το κόντρ τιμωρίας των αντιπάλων στο 1ΧΑ μας


Ένα «νεφελώδες» κομμάτι της αγοράς για πολλά ζευγάρια, είναι οι απαντήσεις μετά από κόντρ τιμωρίας του αντιπάλου σε άνοιγμα 1ΧΑ.
1ΧΑ (ο συμπαίκτης) – κόντρ (ο εχθρός) - ? τώρα τι;
Έχω ακούσει πολλά ζευγάρια να κάθονται στο τραπέζι 5 λεπτά πριν το τουρνουά για να συννενοηθούν το σύστημα και να λένε: «Μετά το κόντρ, όλα τράνσφερ, εντάξει;»… «Οκ! Απαντά ο συμπαίκτης»
Η συνέχεια θλιβερή στο τραπέζι, όταν συνειδητοποιούν ότι ο καθένας εννοούσε άλλο πράγμα με την έκφραση «Όλα τράνσφερ»!
Σοφότεροι είναι αυτοί, που όταν δεν γνωρίζουν καλά τον συμπαίκτη, λένε: «Μετά το κόντρ, όλα φυσικά». 
Τουλάχιστον αυτοί, ό,τι έχουν το λένε.

Πρόσφατα λοιπόν παίζοντας σε ένα τουρνουά ζευγών, 1XA – (X) - ?...είχα:
3 2      
7 6 2  
Κ 9 8 4                
10 7 5 2
Είμαστε στη 2η μανς (ωχ)…

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Ο κανόνας των «8»: Επιθετικές (επικίνδυνες) παρεμβολές; Μάθετε τα μυστικά τους…

Ο κάθε παίκτης του μπριτζ, έχει κάποιες βασικές αρχές για τον τρόπο με τον οποίο αγοράζει.
Έτσι άλλα ζευγάρια είναι επιθετικά και άλλα πιο συντηρητικά.
Πολλοί παίκτες, επιλέγουν να αγοράζουν σε κάθε ευκαιρία κάτι, κάνονας «light» παρεμβολές, μπαραζώνοντας με ελάχιστους πόντους κλπ.
Η συμπεριφορά αυτή είναι πολύ αποτελεσματική όταν:
Α) Οι αντίπαλοι δεν έχουν πείρα (και το ανάλογο σύστημα) στην αντιμετώπιση παρεμβολών, με αποτέλεσμα ο παρεμβαλλόμενος να «μένει ατιμώρητος» και οι αντίπαλοι να χάνουν τη μανς τους.
Β) Ο παρεμβαλλόμενος είναι πολύ καλός εκτελεστής και είναι σε θέση να μειώσει τις απώλειες αν τυχόν πέσει σε άσχημη κατάσταση (κοντρέ…μισφιτ κλπ).
Το κλειδί σε μια παρεμβολή, είναι κυρίως η κατανομή και η θέση του παρεμβαλόμενου!
Όσο πιο ανώμαλη είναι η κατανομή του παρεμβαλλόμενου, τόσο μικρότερες είναι οι πιθανότητες να πληρώσει fiat-άκι (1100 για όσους δε γνωρίζουν την έκφραση).

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Για τους λάτρεις του Bergen


Σας αρέσουν οι ιδέες του Marty Bergen και τις έχετε ενσωματώσει στο 2/1 Game Forcing σύστημα που παίζετε;
Μήπως έχετε απλά ακουστά 2 αγορές - απαντήσεις Bergen και τις έχετε στριμώξει στο φυσικό σύστημα Sayc χωρίς να ξέρετε την ανάπτυξή τους και χωρίς να έχετε βρει τρόπο ανάκτησης των «χαμένων φυσικών αγορών»;
Όταν υιοθετείτε μια σύμβαση στο σύστημά σας, καλό είναι να γνωρίζετε την πλήρη ανάπτυξή της και το λόγο για τον οποίο σας χρησιμεύει.
Όταν αυτή η σύμβαση σας «στερεί» φυσικές αγορές, πρέπει πρώτα να βρείτε τρόπο να τις ανακτήσετε και μετά να βάλετε τη σύμβαση αυτή στο σύστημά σας.
Ο Bergen βασιζόμενος στο σύστημα 2/1 GF έφτιαξε μια ακολουθία αγορών που αφορούν τις απαντήσεις σε άνοιγμα 1 σε μαζέρ.
Ξεκινώντας από τη βασική ιδέα με 9 ατού να ανεβαίνει στο επίπεδο 3, έφτιαξε μια ακολουθία απαντήσεων η οποία στη συνέχεια βελτιώθηκε και τελειοποιήθηκε από experts που τη δοκίμασαν.
Έτσι έχουμε τις ιδέες του Bergen, ολοκληρωμένες και έτοιμες για «χρήση» από δεμένα ζευγάρια που έχουν ως βασικό σύστημα το 2/1 GF.

Πλάνο με τα φύλλα ανοιχτά ή αλλιώς: "double dummy"


Για να βελτιώσουμε τις αναλυτικές μας ικανότητες πάνω στο τραπέζι πρέπει να αφιερώσουμε αρκετό χρόνο για να μελετήσουμε προσεκτικά παλαιότερες παιγμένες διανομές.
Η ανάλυση του «deep finesse» πάνω στα hand records που παίρνει ο κάθε παίκτης στο τέλος της ημερίδας, μας παρέχει τεράστια βοήθεια στο σκοπό αυτό, αφού ξέρουμε το σωστό αποτέλεσμα με την τέλεια άμυνα και εκτέλεση, δηλαδή με τα φύλλα ανοιχτά.
Φυσικά, την ώρα που παίζουμε τη διανομή, πιθανόν να μη μπορούμε να φανταστούμε τη θέση των φύλλων. 
Όμως η προπόνηση και η εξοικείωση με τον «χώρο της τράπουλας», μας βοηθάει να κάνουμε όλο και σωστότερη ανάλυση με τα φύλλα κλειστα και φυσικά ανοίγει νέους ορίζοντες στην εκτέλεση και την άμυνα.
Ας δούμε 2 προβλήματα «double dummy»...